Blog
19.01.2021
Novoroční předsevzetí u kávy
Možná jste zkraje ledna na našich sociálních profilech (Facebook nebo Instagram) zaregistrovali soutěž o kávovou sadu pro dva. Přinesl nám ji sám živo...
číst celé
04.12.2020
Vánoční novinky z pražírny Café Gape
Letošní rok se blíží do svého závěru a za dveřmi jsou Vánoce. Snad úplně pro každého byly uplynulé měsíce složité po všech stránkách. U nás v Café Gap...
číst celé
28.10.2020
Pražení kávy – umění i věda dohromady
Každé kávové zrno, které dorazí z celého světa do pražírny v Lošově, má svůj příběh. Naším úkolem je jej dobře přečíst a dopsat závěrečnou kapitolu. T...
číst celé
Jak vám chutná Café Gape?
CaféGape: rodinná pražírna mezi lesy dělá kávu, kterou si zamilujete
30.01.2020

Nejlepší káva je čerstvě upražená. To věděly hospodyňky už na začátku minulého století. S rozvojem průmyslu se ale domácí pražení zcela vytratilo a na desítky let se pražení kávy, přinejmenším v našich končinách, stalo záležitostí velkovýroby. S příchodem nového století se ale tradice malého pražení vrátila. Hozenou rukavici nepříliš obsazeného trhu zvedl kněz Petr Gatnar, který si ze studií v Římě přivezl zpět domů lásku k italské kávové kultuře. Zaujalo ho, že i v té nejzapadlejší římské kavárně na předměstí dostane host dokonalé espresso z čerstvě upražených zrn. Své zkušenosti chtěl přenést i do Olomouce. Tak se hned na počátku ocitl v začínající firmě jeho synovec Petr Rajt, který měl zkušenosti z gastronomie a obchodu, ale pražení jej teprve čekalo. "V podstatě jsem byl vhozen do vody. Tehdy neexistovala ve střední Evropě škola pro pražiče. Byla to hektická doba plná pokusů a omylů, ale donutila mě dokonale prozkoumat a poznat procesy, které souvisejí s kávou od její sklizně, přes přepravu, skladování, pražení až po balení a prodej," vzpomíná. Aby přišel procesu pražení na kloub, sbíral mladý podnikatel staré pražičky a zkoušel různé způsoby pražení kávy. První roky mu byl věrným druhem dokonalý repasovaný německý stroj z roku 1938. "Dnešní moderní stroje jsou v základu stejné jako jejich skoro sto let staří pradědové, jen jsou vybaveny mnoha čidly a pokročilou elektronikou," říká Rajt.
Taky budování zákaznické sítě chvíli trvalo. CaféGape znali napřed jen lidé z okruhu přátel, známých a jejich provozů. Díky akcím, jako jsou farmářské trhy, food festivaly či kávové cateringy, na které se firma zaměřila, se značka dostávala stále víc do povědomí veřejnosti. Ale to hlavní byly kvalitní kávy, které si rychle našly místo na regionální gastronomické scéně i v okolních krajích. V roce 2015 už byly firmě malé stávající prostory v Litovli a oba Petři hledali odpovídající náhradu. "Když jsme dostali nabídku jít do Lošova a přijeli se sem podívat, bylo mi hned jasné, že pražírna bude tady. Je to kouzelné místo, kam za námi rádi jezdí zákazníci a my se můžeme vyhnout ranním špičkám v Olomouci," směje se podnikatel, který se v obci usadil a stal se jedním z hybatelů místního společenského života.

Součástí pražírny je také malá kavárna, kde můžete kávy CaféGape ochutnat. Naši baristé je udělají jako espresso, caffé latté, capuccino či flat white, ale nabízíme také alternativní způsoby přípravy. Do Lošova se dostanete autem přes Svatý Kopeček nebo Velkou Bystřici, i po pěších či cyklistických trasách. Pražírna leží jen pár kroků od konečné busu číslo 11.
Foto: Robert Mročka
Dnes praží CaféGape čtyřikrát měsíčně 250 kilo kávy a zakládá si na tom, že zákazníci ji tak dostávají pořád čerstvou a v neměnné kvalitě. Jeden den praží, druhý balí a třetí den je káva u zákazníka. A to je ideální varianta. Mezi stěžejní produkty patří směsi Espresso a Modesto. Tato značka se může pyšnit certifikáty Haná – regionální produkt nebo Výrobek Olomouckého kraje. Kromě toho praží firma také jednodruhové kávy z Jižní a Střední Ameriky. Když budete mít zájem, připraví vám majitelé klidně i vaši vlastní originální směs. Takovou můžete ochutnat třeba v oceňovaném olomouckém baru Black Stuff. Takže kam za výbornou kávou? Do Lošova.