Café Gape • pražírna & eshop s kávou
Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Pondělí - Pátek 9 - 17 hod.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 990,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Blog
30.03.2021
Mletí kávy – důležitý krok v přípravě dokonalého šálku
V minulých kapitolách příběhu kávy jsme se zmiňovali, jak moc důležité jsou místa a podmínky jejího sběru, nadmořská výška, způsob zpracování, precizn... číst celé
19.01.2021
Novoroční předsevzetí u kávy
Možná jste zkraje ledna na našich sociálních profilech (Facebook nebo Instagram) zaregistrovali soutěž o kávovou sadu pro dva. Přinesl nám ji sám živo... číst celé
04.12.2020
Vánoční novinky z pražírny Café Gape
Letošní rok se blíží do svého závěru a za dveřmi jsou Vánoce. Snad úplně pro každého byly uplynulé měsíce složité po všech stránkách. U nás v Café Gap... číst celé
Zobrazit všechny články
Jak vám chutná Café Gape?

  1. Úvod
  2. Novinky
  3. CaféGape: rodinná pražírna mezi lesy dělá kávu, kterou si zamilujete
CaféGape: rodinná pražírna mezi lesy dělá kávu, kterou si zamilujete
30.01.2020
Dodat tu nejčerstvější a pečlivě vybranou kávu s dokonalou rovnováhou vůní a chutí. To je motto malé rodinné pražírny CaféGape. Majitelé nejsou v oboru žádní nováčci, kávu praží už deset let a dodávají ji do firem, restaurací i běžným zákazníkům. Pražírnu s ochutnávkovou kavárnou najdete v Olomouci - Lošově. Vřele doporučujeme udělat si k nim výlet.
 
Nejlepší káva je čerstvě upražená. To věděly hospodyňky už na  začátku minulého století. S rozvojem průmyslu se ale domácí  pražení zcela vytratilo a na desítky let se pražení kávy, přinejmenším v našich končinách, stalo záležitostí velkovýroby. S příchodem nového století se ale tradice malého pražení vrátila.  Hozenou rukavici nepříliš obsazeného trhu zvedl kněz Petr Gatnar, který si ze studií v Římě přivezl zpět domů lásku k italské kávové kultuře. Zaujalo ho, že i v té nejzapadlejší římské kavárně na předměstí dostane host dokonalé espresso z čerstvě upražených zrn. Své zkušenosti chtěl přenést i do Olomouce. Tak se hned na počátku ocitl v začínající firmě jeho synovec Petr Rajt, který měl zkušenosti z gastronomie a obchodu, ale pražení jej teprve čekalo. "V podstatě jsem byl vhozen do vody. Tehdy neexistovala ve střední Evropě škola pro pražiče. Byla to hektická doba plná pokusů a omylů, ale donutila mě dokonale prozkoumat a poznat procesy, které souvisejí s kávou od její sklizně, přes přepravu, skladování, pražení až po balení a prodej," vzpomíná. Aby přišel procesu pražení na kloub, sbíral mladý podnikatel staré pražičky a zkoušel různé způsoby pražení kávy. První roky mu byl věrným druhem dokonalý repasovaný německý stroj z roku 1938. "Dnešní moderní stroje jsou v základu stejné jako jejich skoro sto let staří pradědové, jen jsou vybaveny mnoha čidly a pokročilou elektronikou," říká Rajt.
 
Taky budování zákaznické sítě chvíli trvalo. CaféGape znali napřed jen lidé z okruhu přátel, známých a jejich provozů. Díky akcím, jako jsou farmářské trhy, food festivaly či kávové cateringy, na které se firma zaměřila, se značka dostávala stále víc do povědomí veřejnosti. Ale to hlavní byly kvalitní kávy, které si rychle našly místo na regionální gastronomické scéně i v okolních krajích. V roce 2015 už byly firmě malé stávající prostory v Litovli a oba Petři hledali odpovídající náhradu. "Když jsme dostali nabídku jít do Lošova a přijeli se sem podívat, bylo mi hned jasné, že pražírna bude tady. Je to kouzelné místo, kam za námi rádi jezdí zákazníci a my se můžeme vyhnout ranním špičkám v Olomouci," směje se podnikatel, který se v obci usadil a stal se jedním z hybatelů místního společenského života.
 
Součástí pražírny je také malá kavárna, kde můžete kávy CaféGape ochutnat. Naši baristé je udělají jako espresso, caffé latté, capuccino či flat white, ale nabízíme také alternativní způsoby přípravy. Do Lošova se dostanete autem přes Svatý Kopeček nebo Velkou Bystřici, i po pěších či cyklistických trasách. Pražírna leží jen pár kroků od konečné busu číslo 11.

Foto: Robert Mročka

Dnes praží CaféGape čtyřikrát měsíčně 250 kilo kávy a zakládá si na tom, že zákazníci ji tak dostávají pořád čerstvou a v neměnné kvalitě. Jeden den praží, druhý balí a třetí den je káva u zákazníka. A to je ideální varianta. Mezi stěžejní produkty patří směsi Espresso a Modesto. Tato značka se může pyšnit certifikáty Haná – regionální produkt nebo Výrobek Olomouckého kraje. Kromě toho praží firma také jednodruhové kávy z Jižní a Střední Ameriky. Když budete mít zájem, připraví vám majitelé klidně i vaši vlastní originální směs. Takovou můžete ochutnat třeba v oceňovaném olomouckém baru Black Stuff. Takže kam za výbornou kávou? Do Lošova.
 

Foto: Tobiáš Kučera

O pražírně kávy Café Gape

Jsme malá rodinná pražírna z Lošova, nejhezčí městské části Olomouce, kterou najdete v lesích za Svatým Kopečkem. Na německých strojích nejvyšší kvality pražíme již 10 let vybranou kávu z plantáží Jižní a Střední Ameriky, Indie a Afriky. Zelené zrno nakupujeme pouze od prověřených dodavatelů, s kterými máme mnohaleté zkušenosti.
Pražírna Café Gape

Svolinskeho 18/75         

779 00 Lošov

Pondělí - Pátek 9-17 hod. 

 

Kávovary Olomouc

Hanáckého pluku 1153/8

779 00 Olomouc

Pondělí - Pátek 9-17 hod. 

Kontakt

SacerGape s.r.o

Svolinského 18/75

779 00 Olomouc - Lošov

IČ: 28617517      DIČ: CZ28617517

Obchodní podmínky

info@prazimekavu.cz+420 733 742 842

 

Café Gape • pražírna & eshop
Pondělí - Pátek 9 - 17 hod.
© 2020 SacerGape s.r.o
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.