Jak se káva zpracovává
Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Pondělí - Pátek 9 - 17 hod.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 990,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Blog
19.01.2021
Novoroční předsevzetí u kávy
Možná jste zkraje ledna na našich sociálních profilech (Facebook nebo Instagram) zaregistrovali soutěž o kávovou sadu pro dva. Přinesl nám ji sám živo... číst celé
04.12.2020
Vánoční novinky z pražírny Café Gape
Letošní rok se blíží do svého závěru a za dveřmi jsou Vánoce. Snad úplně pro každého byly uplynulé měsíce složité po všech stránkách. U nás v Café Gap... číst celé
28.10.2020
Pražení kávy – umění i věda dohromady
Každé kávové zrno, které dorazí z celého světa do pražírny v Lošově, má svůj příběh. Naším úkolem je jej dobře přečíst a dopsat závěrečnou kapitolu. T... číst celé
Zobrazit všechny články
Jak vám chutná Café Gape?
  1. Úvod
  2. KÁVOVÝ BLOG
  3. Jak se káva zpracovává
23.10.2020

Jak se káva zpracovává

Téma zpracování kávy nerezonuje v odborném tisku ani kavárenských debatách. Přitom jde o nedílnou součást první fáze cesty kávových zrn před tím, než je v podobě šálku lahodného nápoje dostanete na svůj stůl. Záleží na ní i tvorba chuti a charakteru a v neposlední řadě také cena. Existují tři základní metody zpracování zrn – suchá, promývaná a polo-promývaná.

Suchá metoda je nestarší formou zpracování a patří mezi nejjednodušší a nejlevnější. Cílem je třešně ihned po sběru rovnoměrně rozprostřít na podlahu – betonovou, slaměnou, nebo speciální tzv. vyvýšená africká lůžka, kam proudí vzduch i ze spodní strany. Při této metodě se musí zrna často obracet, aby nezačala zahnívat. Po usušení se z kávy loupe slupka s dužinou (většinou strojově) a čistá zrna se třídí podle velikosti a kvality.

Odborníci soudí, že takto zpracovaná zrna mají silnější a výraznější tělo, protože různé aromatické látky během zhruba měsíčního sušení pronikají do zrna. Pokud však zpracovatelé nedodrží striktně všechny postupy a čistotu procesu, výsledkem může být chuťově nesourodá káva. Suchá metoda je hlavně v posledních letech považována za nejekologičtější způsob zpracování. V mnoha oblastech se ale používá proto, že tam není dostatek vody, která se používá při dalších dvou metodách.

Mokrá metoda je mnohem náročnější proces, zejména proto, že se při něm používá velké množství vody. V první fázi po sklizni putují třešně do speciálních nádrží, kde se díky vodě oddělí kvalitní těžká zrna od nečistot a lehkých nedozrálých plodů. Ihned poté se z nich odstraní slupka a část dužiny a čeká je 36hodinový pobyt ve fermentačních nádržích. Zrna už obaluje jen tenká pergamenová slupka, která fermentaci pomáhá. Proces pokračuje sušením – buď v průmyslových sušičkách, nebo dvěma týdny na slunci – stejně jako u suchého způsobu.

Tento proces je náročný na vodu – na jeden kilogram zelené kávy se spotřebuje až 150 litrů vody, proto si ho nemohou dovolit všichni zemědělci. Kávy zpracované tímto způsobem chutnají ovocně a svěže, mají vyšší kyselost a více vyniká jejich původ. Často se používají pro výběrové kávy, zejména arabiky.

Metoda polopromývaná – stejně jako u mokrého zpracování putují třešně do vodní lázně k selekci zralých a nezralých plodů. Po loupání se vynechává proces fermentace a zrna čeká přímo sušení. Protože v obalech zrna zůstává pergamenová vrstva, je nutné velmi dbát na časté obracení – na některých plantážích i několikrát za hodinu. Na noc se musejí zrna přikrývat, aby na ně nepůsobily výkyvy teplot a vlhkosti.

Protože zbytek obalu zrna obsahuje vysoké množství cukrů, které procesem pomalu fermentují, kávy zpracované tímto způsobem mají plné tělo s výraznou sladkostí – někdy se polopromývané metodě říká také honey. Výhodou je, že farmáři nemusí kávu nikam vozit, zpracovávají ji přímo na plantážích a použijí mnohem menší množství vody.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

O pražírně kávy Café Gape

Jsme malá rodinná pražírna z Lošova, nejhezčí městské části Olomouce, kterou najdete v lesích za Svatým Kopečkem. Na německých strojích nejvyšší kvality pražíme již 10 let vybranou kávu z plantáží Jižní a Střední Ameriky, Indie a Afriky. Zelené zrno nakupujeme pouze od prověřených dodavatelů, s kterými máme mnohaleté zkušenosti.
Pražírna Café Gape

Svolinskeho 18/75         

779 00 Lošov

Pondělí - Pátek 9-17 hod. 

 

Kávovary Olomouc

Hanáckého pluku 1153/8

779 00 Olomouc

Pondělí - Pátek 9-17 hod. 

Kontakt

SacerGape s.r.o

Svolinského 18/75

779 00 Olomouc - Lošov

IČ: 28617517      DIČ: CZ28617517

Obchodní podmínky

info@prazimekavu.cz+420 733 742 842

 

Café Gape • pražírna & eshop
Pondělí - Pátek 9 - 17 hod.
© 2020 SacerGape s.r.o
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.