Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Pondělí - Pátek 9 - 17 hod.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 890,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
30.09.2020
Mezinárodní den kávy
Již zítra slavíme Mezinárodní den kávy. Přidejte se k oslavám i vy a navštivte nás 1. října v pražírně v Olomouci – Lošově ve Svolinského ulici. Máme ... číst celé
15.05.2020
Kolumbie – speciální kávová ptačí série
Milí přátelé dobré kávy, rádi bychom vám představili limitovanou sérii káv z Kolumbie, kterou nenajdete jinde v Česku. Vybrané odrůdy jednodruhových ... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Blog
17.10.2020
Sběr kávy
Poté, co se plody kávovníku vybarví do některé z odstínů červené, fialové či oranžové barvy, přichází čas sběru. Ten záleží na poloze kávovníkových p... číst celé
13.10.2020
Výběrová káva
Milovníci kávy hledají definici, která by jednoznačně stanovila, co vše musí káva splnit, abychom ji mohli onačit za výběrovou. V odborných kruzích je... číst celé
09.10.2020
Arabika nebo Robusta?
Arabika, Robusta, nebo směs obou druhů? Co člověk, to jiná chuť. I když odrůdy Coffea Arabica řadíme mezi lepší a věhlasnější kávy, nemusí to nutně zn... číst celé
Zobrazit všechny články
  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Sběr kávy
17.10.2020
Sběr kávy

Sběr kávy

Poté, co se plody kávovníku vybarví do některé z odstínů červené, fialové či oranžové barvy, přichází čas sběru.  Ten záleží na poloze kávovníkových plantáží. V zemích kolem rovníku se káva sklízí celý rok, na sever od něj na podzim a jižně od něj na jaře. Ve vyšších polohách kávy dozrávají později a mají více aromatických látek.

Existují tři způsoby, jak kávová zrna sklízet. Nejšetrnější je ruční sběr, kdy rukama sběračů projde opravdu každé zrno. Má to řadu výhod – nepoškozují se kávovníky, mezi plody nejsou nezralá zrna a výsledkem je kvalitní výběrová káva. Nevýhodou je pomalejší sklizeň (sběrači se několikrát vracejí k jednomu keři – jak postupně dozrávají plody) a samozřejmě vyšší cena produktu.

Při česání vezmou sběrači do ruky celou větev a směrem od kmene po její okraj strhnou všechny plody – zralé i nezralé - a přiberou i listy. Tato metoda je rychlejší, ale není tak šetrná ke kávovníkům a nasbírané třešně se ještě musí protřídit.

Strojový sběr se dá používat pouze v nižších nadmořských výškách, kde je rovinatá půda. Princip je podobný jako při česání, jen lidskou sílu nahrazuje kombajn, který jezdí nad kávovníky a sběracími svislými radlicemi strhne z větví plody i listí. Tento způsob je těžce nešetrný a poškozuje keře i plody samotné. Je však stále o něco levnější než ruční sběr.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Kdo jsmeJsme malá rodinná pražírna z Lošova, nejhezčí městské části Olomouce, kterou najdete v lesích za Svatým Kopečkem. Na německých strojích nejvyšší kvality pražíme již 10 let vybranou kávu z plantáží Jižní a Střední Ameriky, Indie a Afriky. Zelené zrno nakupujeme pouze od prověřených dodavatelů, s kterými máme mnohaleté zkušenosti.
Pražírna CaféGape

Svolinskeho 18/75         

779 00 Lošov

Pondělí - Pátek 9-17 hod. 

 

Kávovary Olomouc

Hanáckého pluku 1153/8

779 00 Olomouc

Pondělí - Pátek 9-17 hod. 

Kontakt

SacerGape s.r.o

Svolinského 18/75

779 00 Olomouc - Lošov

IČ: 28617517      DIČ: CZ28617517

Obchodní podmínky

info@prazimekavu.cz+420 733 742 842

 

Logo
CaféGape
Martin Nohl
Martin Nohl
Pondělí - Pátek 9 - 17 hod.
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
© 2020 prazimekavu.cz Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.