Sběr kávy
Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Pondělí - Pátek 9 - 17 hod.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 990,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Blog
30.03.2021
Mletí kávy – důležitý krok v přípravě dokonalého šálku
V minulých kapitolách příběhu kávy jsme se zmiňovali, jak moc důležité jsou místa a podmínky jejího sběru, nadmořská výška, způsob zpracování, precizn... číst celé
19.01.2021
Novoroční předsevzetí u kávy
Možná jste zkraje ledna na našich sociálních profilech (Facebook nebo Instagram) zaregistrovali soutěž o kávovou sadu pro dva. Přinesl nám ji sám živo... číst celé
04.12.2020
Vánoční novinky z pražírny Café Gape
Letošní rok se blíží do svého závěru a za dveřmi jsou Vánoce. Snad úplně pro každého byly uplynulé měsíce složité po všech stránkách. U nás v Café Gap... číst celé
Zobrazit všechny články
Jak vám chutná Café Gape?

  1. Úvod
  2. KÁVOVÝ BLOG
  3. Sběr kávy
17.10.2020

Sběr kávy

Poté, co se plody kávovníku vybarví do některé z odstínů červené, fialové či oranžové barvy, přichází čas sběru.  Ten záleží na poloze kávovníkových plantáží. V zemích kolem rovníku se káva sklízí celý rok, na sever od něj na podzim a jižně od něj na jaře. Ve vyšších polohách kávy dozrávají později a mají více aromatických látek.

Existují tři způsoby, jak kávová zrna sklízet. Nejšetrnější je ruční sběr, kdy rukama sběračů projde opravdu každé zrno. Má to řadu výhod – nepoškozují se kávovníky, mezi plody nejsou nezralá zrna a výsledkem je kvalitní výběrová káva. Nevýhodou je pomalejší sklizeň (sběrači se několikrát vracejí k jednomu keři – jak postupně dozrávají plody) a samozřejmě vyšší cena produktu.

Při česání vezmou sběrači do ruky celou větev a směrem od kmene po její okraj strhnou všechny plody – zralé i nezralé - a přiberou i listy. Tato metoda je rychlejší, ale není tak šetrná ke kávovníkům a nasbírané třešně se ještě musí protřídit.

Strojový sběr se dá používat pouze v nižších nadmořských výškách, kde je rovinatá půda. Princip je podobný jako při česání, jen lidskou sílu nahrazuje kombajn, který jezdí nad kávovníky a sběracími svislými radlicemi strhne z větví plody i listí. Tento způsob je těžce nešetrný a poškozuje keře i plody samotné. Je však stále o něco levnější než ruční sběr.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

O pražírně kávy Café Gape

Jsme malá rodinná pražírna z Lošova, nejhezčí městské části Olomouce, kterou najdete v lesích za Svatým Kopečkem. Na německých strojích nejvyšší kvality pražíme již 10 let vybranou kávu z plantáží Jižní a Střední Ameriky, Indie a Afriky. Zelené zrno nakupujeme pouze od prověřených dodavatelů, s kterými máme mnohaleté zkušenosti.
Pražírna Café Gape

Svolinskeho 18/75         

779 00 Lošov

Pondělí - Pátek 9-17 hod. 

 

Kávovary Olomouc

Hanáckého pluku 1153/8

779 00 Olomouc

Pondělí - Pátek 9-17 hod. 

Kontakt

SacerGape s.r.o

Svolinského 18/75

779 00 Olomouc - Lošov

IČ: 28617517      DIČ: CZ28617517

Obchodní podmínky

info@prazimekavu.cz+420 733 742 842

 

Café Gape • pražírna & eshop
Pondělí - Pátek 9 - 17 hod.
© 2020 SacerGape s.r.o
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.