Pražení kávy – umění i věda dohromady
Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Pondělí - Pátek 9 - 17 hod.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 990,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Blog
19.01.2021
Novoroční předsevzetí u kávy
Možná jste zkraje ledna na našich sociálních profilech (Facebook nebo Instagram) zaregistrovali soutěž o kávovou sadu pro dva. Přinesl nám ji sám živo... číst celé
04.12.2020
Vánoční novinky z pražírny Café Gape
Letošní rok se blíží do svého závěru a za dveřmi jsou Vánoce. Snad úplně pro každého byly uplynulé měsíce složité po všech stránkách. U nás v Café Gap... číst celé
28.10.2020
Pražení kávy – umění i věda dohromady
Každé kávové zrno, které dorazí z celého světa do pražírny v Lošově, má svůj příběh. Naším úkolem je jej dobře přečíst a dopsat závěrečnou kapitolu. T... číst celé
Zobrazit všechny články
Jak vám chutná Café Gape?
  1. Úvod
  2. KÁVOVÝ BLOG
  3. Pražení kávy – umění i věda dohromady
28.10.2020

Pražení kávy – umění i věda dohromady

Každé kávové zrno, které dorazí z celého světa do pražírny v Lošově, má svůj příběh. Naším úkolem je jej dobře přečíst a dopsat závěrečnou kapitolu. Tuto odpovědnu práci má na starost majitel Cafe Gape Petr, který praží kávu téměř deset let.  Začátky nebyly vůbec jednoduché a nejedna várka se nám nepodařila. Pražení je totiž umění i věda dohromady a stejně jako profese sládka nebo vinaře vyžaduje zkušenost, trpělivost a pokoru.

Při pražení mění zelené kávové zrno chemickou strukturu, barvu, otvírají se chuti a aromata. Výsledný produkt záleží na surovině, teplotě pražení, přísunu vzduchu, rychlosti pohybu bubnu, který při pražení kávu míchá, i době procesu. Důležitou roli hraje například i vlhkost suroviny, počasí venku nebo atmosférický tlak. I když jsou pražicí stroje vybaveny moderními technologiemi, lidský prvek hraje v procesu nezastupitelnou roli. Jen zkušený pražič může vyhodnotit všechny okolnosti a přizpůsobit teplotu, přísun vzduchu nebo zkrátit délku pražení.

Sám proces pražení trvá na našich strojích zhruba 20 minut, během té doby Petr několikrát kontroluje, barvu i vůni kávy. Pokud pražíme naše světlejší výběrové arabiky s ovocnější chutí, je doba o něco kratší, při pražení káv do našich směsí je zrno v pražičce o něco déle, aby dostalo tmavší barvu a hořko-sladkou chuť.

Když půjdete v pondělí na procházku Lošovem, poznáte naši pražírnu podle vůně čerstvě pražené kávy. Po upražení necháme zrna vychladnout, aby se zastavily všechny chemické procesy a káva si po teplotním šoku odpočinula. Potom připravujeme naše směsi i speciality a další dny kávu balíme a rozvážíme jak zákazníkům z blízké Olomouce, tak přes e-shop prazimekavu.cz po celé republice.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

O pražírně kávy Café Gape

Jsme malá rodinná pražírna z Lošova, nejhezčí městské části Olomouce, kterou najdete v lesích za Svatým Kopečkem. Na německých strojích nejvyšší kvality pražíme již 10 let vybranou kávu z plantáží Jižní a Střední Ameriky, Indie a Afriky. Zelené zrno nakupujeme pouze od prověřených dodavatelů, s kterými máme mnohaleté zkušenosti.
Pražírna Café Gape

Svolinskeho 18/75         

779 00 Lošov

Pondělí - Pátek 9-17 hod. 

 

Kávovary Olomouc

Hanáckého pluku 1153/8

779 00 Olomouc

Pondělí - Pátek 9-17 hod. 

Kontakt

SacerGape s.r.o

Svolinského 18/75

779 00 Olomouc - Lošov

IČ: 28617517      DIČ: CZ28617517

Obchodní podmínky

info@prazimekavu.cz+420 733 742 842

 

Café Gape • pražírna & eshop
Pondělí - Pátek 9 - 17 hod.
© 2020 SacerGape s.r.o
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.