Blog
19.01.2021
Novoroční předsevzetí u kávy
Možná jste zkraje ledna na našich sociálních profilech (Facebook nebo Instagram) zaregistrovali soutěž o kávovou sadu pro dva. Přinesl nám ji sám živo...
číst celé
04.12.2020
Vánoční novinky z pražírny Café Gape
Letošní rok se blíží do svého závěru a za dveřmi jsou Vánoce. Snad úplně pro každého byly uplynulé měsíce složité po všech stránkách. U nás v Café Gap...
číst celé
28.10.2020
Pražení kávy – umění i věda dohromady
Každé kávové zrno, které dorazí z celého světa do pražírny v Lošově, má svůj příběh. Naším úkolem je jej dobře přečíst a dopsat závěrečnou kapitolu. T...
číst celé
Jak vám chutná Café Gape?
- Úvod
- KÁVOVÝ BLOG
KÁVOVÝ BLOG
Nejnovější články

19.01.2021
Možná jste zkraje ledna na našich sociálních profilech (Facebook nebo Instagram) zaregistrovali soutěž o kávovou sadu pro dva. Přinesl nám ji sám život – začátkem nového roku každý z nás bilancuje rok předchozí a rovnou si dáváme předsevzetí, že letos už to bude vážně jinak, lépe, bez stresu, ...

04.12.2020
Letošní rok se blíží do svého závěru a za dveřmi jsou Vánoce. Snad úplně pro každého byly uplynulé měsíce složité po všech stránkách. U nás v Café Gape, v malé rodinné pražírně "v lesích kousek za Olomoucí", jsme ale kromě neustálé vůně kávy cítili také silnou podporu od vás - věrných zákazníků...

28.10.2020
Každé kávové zrno, které dorazí z celého světa do pražírny v Lošově, má svůj příběh. Naším úkolem je jej dobře přečíst a dopsat závěrečnou kapitolu. Tuto odpovědnu práci má na starost majitel Cafe Gape Petr, který praží kávu téměř deset let.

26.10.2020
Každý rok putuje z Afriky, Asie a Jižní a Střední Ameriky do celého světa více než 10 milionů tun kávy a každý rok export stoupá. Není divu, když se denně vypijí dvě miliardy šálků, což je v průměru 750 milionů za hodinu. Káva je po cukru druhou nejprodávanější potravinovou komoditou.

23.10.2020
Téma zpracování kávy nerezonuje v odborném tisku ani kavárenských debatách. Přitom jde o nedílnou součást první fáze cesty kávových zrn před tím, než je v podobě šálku lahodného nápoje dostanete na svůj stůl. Záleží na ní i tvorba chuti a charakteru a v neposlední řadě také cena.

17.10.2020
Poté, co se plody kávovníku vybarví do některé z odstínů červené, fialové či oranžové barvy, přichází čas sběru. Ten záleží na poloze kávovníkových plantáží. V zemích kolem rovníku se káva sklízí celý rok, na sever od něj na podzim a jižně od něj na jaře.

13.10.2020
Milovníci kávy hledají definici, která by jednoznačně stanovila, co vše musí káva splnit, abychom ji mohli onačit za výběrovou. V odborných kruzích je nastavena nepsaná dohoda, která stanovuje jako základní kritéria kvalitativní hodnoty i transparentní původ výběrové kávy.

09.10.2020
Arabika, Robusta, nebo směs obou druhů? Co člověk, to jiná chuť. I když odrůdy Coffea Arabica řadíme mezi lepší a věhlasnější kávy, nemusí to nutně znamenat, že s koupí balení 100% Arabiky získáte ta nejluxusnější kávová zrna světa. Záleží na půdě, odrůdě, způsobu zpracování,

06.10.2020
Jedna z nejdůležitějších rostlin planety, kterou najdete v 70 zemích světa, nejvíce v Jižní a Střední Americe, Asii a Africe. Na rozdíl od kukuřice nebo brambor, které slouží k nasycení, přináší kávovník generacím lidí radost, potěšení a povzbuzení. Kávovník zahrnuje kolem 500 rodů a 6000 druhů. Je